EL MOVIMENT DELS INFANTS

El moviment dels infants

Aprofitant que aquest cap de setmana passat l'equip docent de la llar d'infants el Tractoret vam realitzar una formació sobre el desenvolupament psicomotriu dels infants volem fer aquesta entrada per recordar algunes accions importants vers als més petits de casa.

Quan un nadó és molt petit, de vegades pot saber greu deixar-lo a terra, però es bo deixar-lo experimentar a terra?

Doncs la resposta és afirmativa per diferents raons. L'infant creix i madura a nivell motriu a la vegada, però si passa per totes les etapes sense deixar-se'n cap gaudirà d'una evolució complerta que li evitarà possibles problemes en aprenentatges futurs.


Des que el nadó neix ja necessita els seu espai per moure's, i el primer avenç que superarà serà el de mantenir el cap en línia recta, és a dir, centrat en la línia de l'eix simètric del seu cos. Posteriorment, realitzarà el volteig, és a dir passar de estar estirat a bocaterrosa, primer cap un costat i després cap a l'altre. 




Més endavant i a partir d'aixecar les lumbars i adquirir força als braços i les cames, gatejarà.





Finalment, aquestes primeres etapes acabaran amb saber mantenir-se assegut i posar-se de peu, per després caminar. 

Tota aquesta fase inicial de moviment en la vida d'un nen o nena és produirà si rep els estímuls i les oportunitat per poder provar, intentar i finalment realitzar. Per això deixar als infants a terra encara que al principi no els hi agradi o ens sembli als adults que no estan a gust, és l'oportunitat principal per moure's.

Encara que sembli increïble, el transcurs natural d'aquest procés ens portarà a que l'infant tingui capacitats relacionades amb la lateralitat, amb la lògica matemàtica o amb la relació amb l'espai i el moviment més ben fonamentades.


No podem deixar d'esmentar  la importància també de que l'infant camini i xafi descalç. El peu quan naixem és molt sensible, i aquesta sensibilitat accentuada aporta molta informació a l'infant sobre el que toca, un terra dur, tou, on es troba el seu punt d'equilibri, la força que ha de generar, etc. Per això deixem també que els més menuts de casa puguin gaudir com més temps millor d'uns "peusmans"  per tocar ho tot.





Comentarios

Entradas populares de este blog